RSS

15 Mart 2013 Cuma

PORTAKALLI ŞERİT PASTA





PORTAKALLI ŞERİT PASTA

Malzemeler:
Pandispanyası için:
4 adet yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 paket kabartma tozu
2 portakalın kabuğunun rendesi
1 su bardağı portakal suyu

Ara kreması için:
5 su bardağı süt
6 yemek kaşığı mısır nişastası
8 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı kakao

Dış kaplaması için:
5 su bardağı süt
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı damla çikolata
1 paket sıcak çikolata tozu (olmasada olur)
1 çay bardağı şeker

Süslemek için:
Hindistan cevizi
100 gr bitter çikolata rendesi

Yapılışı:

Çırpma kabımızın içerisinde yumurta ve şekeri mikserle yüksek devirde köpük köpük olana kadar yaklaşık 7 - 8  dakika çırpalım. Üzerine un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve portakal suyumuzu ekleyip, tekrar çırpalım.

Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış fırın tepsisine kek hamurumuzu dökelim. 180oC'lik fırında pişirelim. Kekimiz pişerken hemen ara kremasını pişirmeye başlayalım. Bir tencerenin içerisine nişastayı, şekeri ve kakaoyu koyup homojen olarak karıştıralım. Üzerine sütümüzü ilave edip kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim.


Pişen kekimizi fırından çıkarınca rulo pastada olduğu gibi sıcak olarak rulo saralım. Ben tezgaha ıslak temiz bir bez serip pandispanyamı tepsiden bezin üzerine kaydırdım. Sonra bezle birlikte keki rulo olarak sarıp 2- 3 dakika beklettim. Yalnız bezi her rulo hareketinde keke değmeden kaydırarak ayırdım yani rulonun içinde bez yok.Islak bezle sarınca hem kekimiz yağlı kağıttan kolay ayrılacak hemde pasta yapım aşamasında kolay şekil vermemizi sağlayacak.

Ruloyu açtıktan sonra kekin enli kısmından şerit şeklinde 6 eşit parçaya yani 6 eşit dikdörtgene bölelim. Her kek diliminin üzerine hazırladığımız sıcak kakaolu kremamızdan bolca sürelim. Sonra bu kestiğimiz şeritlerden birini rulo yapalım. Mümkünse kelepçeli bir kalıba eğer yoksa benim gibi herhangi bir yuvarlak tepsi veya kabın tam ortasına rulomuzu yerleştirelim. Diğer parçalarıda bu rulonun etrafına sırayla dolayalım. Artan kremanız varsa benim gibi üzerini kremayla kapatın.


Sonrada pastamızı buzdolabında bir saat dinlendirelim. Pastamızın dış kaplaması için bir tencereye mısır nişastası, un, şeker, kakao ve sıcak çikolata tozunu ekleyip topaklanmaması için güzelce karıştıralım. Toz karışımın üzerine sütü karıştırarak ilave edelim. Parlaklık kazanması için bir bardakta su ilave edelim. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Kremamız pişince ocağı kapatıp damla çikolataları ilave edelim. Çikolataların erimesi için kremamızı sürekli karıştıralım.


Pastamızı buzdolabından çıkaralım ve servis yapacağımız kabımıza ters çevirelim.
Çikolatalar da tamamen eriyince kremamızı pastamızın tam ortasına dökelim. Hızlı bir şekilde kremayla her tarafını kaplayalım ve soğumaya bırakalım.  


Oda sıcaklığında soğuyan pastamızı buzdolabına kaldıralım ve bir gece dinlendirelim. Dinlenen pastamızı arzu ettiğimiz şekilde süsleyelim. Servis anına kadar buzdolabında bekletelim.


0 yorum:

Yorum Gönder